b2b

Kategória: B

Olyan üzleti modell, amelyben egy vállalat termékeit vagy szolgáltatásait egy másik vállalat számára értékesíti. A B2B kapcsolatok és tranzakciók általában nagyobb volumenűek, és gyakran hosszabb távú együttműködést jelentenek.

Jellemzői:

  1. Célcsoport: Vállalatok, szervezetek, intézmények és ezek döntéshozói, akik a vállalat működéséhez szükséges termékeket vagy szolgáltatásokat vásárolnak.
  2. Termékek és szolgáltatások: Általában ipari termékek, nyersanyagok, nagy értékű berendezések, szoftverek, tanácsadói szolgáltatások, illetve egyéb olyan áruk és szolgáltatások, amelyek egy vállalat működését támogatják.
  3. Értékesítési folyamat: A B2B értékesítési folyamat összetettebb és hosszabb lehet, mint a B2C, több szereplőt (pl. beszerzési, műszaki, pénzügyi döntéshozókat) vonhat be. Gyakran személyes kapcsolatokra épül, és egyedi megállapodásokon alapul.
  4. Árazás: Az árak gyakran egyediek és tárgyalás alapúak, figyelembe véve a vásárlás volumenét, a hosszú távú szerződéseket és a testreszabott igényeket.
  5. Kapcsolatok: A B2B üzletekben nagy hangsúlyt kap a hosszú távú, bizalmon alapuló üzleti kapcsolatok kialakítása és fenntartása.

Példák:

  • Beszállítói lánc: Egy autógyártó cég acélt és alkatrészeket vásárol beszállítóitól.
  • Irodai megoldások: Egy vállalat IT szolgáltatásokat és szoftvereket vásárol egy IT cégtől.
  • Tanácsadói szolgáltatások: Egy vállalkozás pénzügyi vagy jogi tanácsadást vesz igénybe egy szakértő cégtől.

A B2B modell lényege, hogy a vállalatok közötti tranzakciók segítik az üzleti tevékenységek hatékonyabb végrehajtását, növelik a termelékenységet és lehetővé teszik az egyes cégek számára, hogy a saját szakterületükre fókuszáljanak, miközben más vállalatok szolgáltatásait és termékeit veszik igénybe.

Vissza a szótárhoz