Megéri még hírlevelet küldeni?

hírlevél

Nincs olyan marketinges konferencia vagy kiadvány, amiben évente legalább egyszer ne temetnék az e-mailt, mint marketingeszközt. Sokszor az új technológiák miatt jósolják a végét, azonban akármilyen megoldás vagy platform kerül éppen a rivaldafénybe, az egyszerű e-mail (és a rá épülő jó marketing) mindig alappillére marad a hatékony marketingkommunikációnak. De miért van ez így?

Emlékszünk, hogy az e-mail meghalt, amikor divatba jött az RSS feed? És akkor is elhunyt, amikor bárki küldhetett push notificationt. Manapság az azonnali üzenetküldők (Messenger, Viber) céges felhasználása miatt keltik egészségének rossz hírét, a valóság azonban az, hogy annyira egyszerűen, sokrétűen és olcsón használható eszköz, hogy egy ideig még a legtöbb piac kommunikációs mixének alapja marad. Most mutatunk pár jó okot arra, hogy miért fontos eleme a te marketingednek is.

A hírlevél rendszeresség erősíti a márkád és az ügyfélkapcsolataid

Sokszor mondják, hogy a valamilyen kommunikáció is jobb, mint a semmilyen. Ennek hátterében az az egyszerű megfigyelés áll, hogy a fogyasztók gyorsan elfelejtik a márkákat, de még a termékeket is, ha egy ideig nem találkoznak velük. A legtöbb cégnek azonban problémát okoz a rendszeresség. Vagy azért nem jelentkeznek rendszeres időközönként, mert erre nincsen stratégiájuk, vagy pedig azért, mert nincsen rá költségvetésük.

Az e-mail olcsó

Tény, hogy a marketing nagyon sok piacon drága és zajos tevékenység: a fogyasztók figyelme ezer fele oszlik, és a konkurencia is teljesen felcsavarja a hangerőt. Az organikus és social media elérésekre önmagában nem lehet alapozni, így fizetett csatornák irányába kell elmozdulni. Ezeken akár kampányok futnak, akár folyamatos branding, mindenképpen sokba kerülnek. Sok cég válságos időkben először a kommunikációs kiadásokat csökkenti, hiszen ezeknek sokszor nincs azonnali negatív hatása (egy-egy kampány leállítása után a forgalom – piactól függően – csak később kezd el esni).

És itt jön a képbe az e-mail: az e-mail egységnyi forgalomra vetítve még mindig a legolcsóbb eszköz. Függetlenül a kiküldés módjától, a választott szolgáltatótól vagy platformtól és a nekünk kényelmes előfizetéstől és díjszámítási módtól, egy-egy kiküldött levél ára még mindig forintokban mérhető csupán. Szinte azt is mondhatnánk: e-mailt akkor is bátran küldünk, ha nem forintosítható azonnal a megtérülés, hiszen fajlagosan rettentően olcsó.

Jellemző példa a hazai piacon a SalesAutopilot díjszámítása, hiszen ők már az alap előfizetésben sem jelölnek meg sem listaméretre vonatkozó, sem pedig kiküldési számot érintő plafont. Ez jelenleg 16.000 forint nettó havi költséget jelent, vagyis egy-egy kiküldött levél ára annyiba fog kerülni, amennyire ki tudjuk használni a csomagunkat. Ha havi 16.000 levelet küldünk (mondjuk egy 4.000 fős címlistára átlag heti egy hírlevél megy), akkor a levelenkénti költség 1 forint, de ha kétszer ennyi levelet küldünk, máris csak 0.5 forint.

Az e-mail könnyen rendszeresíthető

A folyamatos és jól tagolt kommunikáció másik ellensége a céges rendszerek vagy a marketingkommunikáció mögötti stratégia hiánya. Bár ezeket az e-mail, mint csatorna,  önmagában nem oldja meg, ugyanakkor nagyon könnyen automatizálható és rendszerbe szervezhető formája lehet a kommunikációnak.

Ma már a legegyszerűbb hírlevél küldő szoftverek is lehetőséget kínálnak a levelek sorozatba rendezésére és időzítésére. Az időzítés lehet abszolút (dátumhoz kötött), vagy feliratkozástól, aktivitástól számított időintervallumok sokasága is. A jól felépített responderek a háttérben folyamatosan dolgoznak és szállítják az érdeklődőket. Akkor is működnek, ha a kommunikáció hangereje a büdzsé szűkössége miatt csökken, hiszen a legtöbb stratéga az e-mailhez nyúl utoljára, ha valamin spórolni kell.

Egy responder elemszámára nincsen konkrét szabály, jellemző eseteket azonban ismerünk. Háztartási gép vásárlása esetén például a rendelés sikeres lezárása után indulhat egy utánkövető sorozat az alábbi elemekkel:

  • vásárlás után 2 héttel: elégedett-e a termékkel? ha igen, írjon véleményt!
  • vásárlás után 6 héttel: gondoljon a hosszú élettartamra: vízkőtelenítő upsell
  • vásárlás után 8 héttel: hogy vált be, hogyan használod? tippek más vásárlóktól
  • vásárlás után 12 héttel: kupon akció csak azoknak, akik korábban vásároltak
  • garancia lejárat előtt 1 hónappal: +X év garancia ajánlat (up-sell)
  • garancia lejárta után 1 héttel: kedvezményes szerviz ajánlat (cross-sell)
  • garancia lejárta után 2 évvel: korábbi készülék beszámítása (kedvezmény)
  • szezonális levél bármikor: ősszel gázkazán átnézése, tavasszal klíma tisztítás

Az e-mail kiválóan mérhető és tesztelhető marketingeszköz

Akár organikus, akár fizetett csatornákat használunk a marketing mixünkben, a legtöbbnek megvan az a sajátossága, hogy költségesen és lassan tesztelhető. Egy Google Ads kampány a hazai piacon jellemzően akkor ad valódi adatokat, ha teljes büdzsével fut (ennek a hazai kis célcsoportok a fő oka), vagyis napok költései mennek el homályos eredményekre. Még nehezebb a klasszikus tartalmak hatékonyságát mérni SEO szempontból, mert ott sokszor hetek, hónapok mérési adataira van szükség. Az idő pedig szintén pénz.

Ezzel szemben az e-mail szinte ingyen és azonnal mérhető, hiszen a teljes listán nagyon könnyű A-B teszteket futtatni, még a valódi kiküldés előtt. Egy 10.000 fős címlista A-B tesztje már szignifikáns eltéréseket mutathat egy 1.000 – 1.000 fős tesztküldésnél, vagyis a lista 80%-a biztosan egy olyan szövegváltozatot fog kapni, ami már hatékonyabbnak bizonyult egy másiknál. Ráadásul ez nem kerül plusz pénzbe, és általában az első 24 órában már használható adatokat ad.

Számtalan eltérő mérés áll rendelkezésünkre arról, hogy mekkora az e-mail marketing megtérülése. Az általános ROI számok egy dollárra jellemzően 36 dollárnyi bevételt adnak meg, ami valljuk be, igen jó arány! Ez persze eltérő lehet iparágtól és az e-mail marketingünk színvonalától függően, de összességében a kis költségek miatt elég nehéz olyan e-mail kampányt csinálni, ami veszteséges tudna lenni.

Az e-mail saját eszközeiddel is kiválóan célozható

Maradva ismét a PPC csatornák példáinál, hiába fizetünk sokat a Google vagy Meta reklámokért, sokszor a legjobban beállított célzásnál is ködös marad, hogy mekkora volt a vakszórás. Ez különösen igaz akkor, ha a hirdetések ütemezéséért és megjelenítéséért felelős algoritmusokat arra kérjük, hogy mindenképpen költsék el a büdzsét, hiszen ők ezt örömmel megteszik, felhigított célközönségeket használva.

Manapság ráadásul kezdik kivezetni a klasszikus szociográfiai célzási megoldásokat (ez összefüggésben áll az adatvédelemmel és a cookie alapú mérés és követés megszűnésével), és teret nyernek a viselkedésalapú illetve más viselkedéselemzési statisztikák alapján alkotott célközönségek. Ezeket a hirdetési rendszerek viselkedési mintákból állítják össze, azonban azt nem mutatják meg a fizető ügyfeleknek, hogy pontosan hogyan is célozzák a reklámjaikat. 

Az e-mail ezzel szemben saját eszköz. Természetesen nem a hírlevélküldő szoftvert birtoklod, azonban az egyes e-maileket, a respondereket, és ami a legfontosabb: a címlistákat és a szegmentációt igen! Ez nagyon nagy szó manapság, amikor a legtöbb marketingeszköz kitettséget jelent a cégednek.

Egy jól felépített és folyamatosan aktualizált e-mail listán olyan célzási szegmenseket állíthatsz össze, amilyeneket csak a rendelkezésre álló adatok megengednek. Hely, nem, életkor, de ami fontosabb: korábbi vásárlási előzmények, érdeklődési körök (a korábbi kattintások alapján), félbehagyott vagy elhagyott kosarak, csalianyagokra való feliratkozások mind-mind lehetőséget adnak arra, hogy pontosan annak, akkor és olyan üzeneteket juttass el, akinek, amikor és amilyet szeretnél. Ráadásul mindez ugyanúgy automatizálható, mint egy egyszerű hírlevél sorozat.

Az e-mail sokszínű és értékesítésre is alkalmas

Egy fizetett display reklám vagy keresési hirdetés szigorú szabályoknak és kereteknek van kitéve, és a megjelenés módjából adódóan eleve igen szűk mozgásteret biztosít az egyedi kommunikációkra. Limitált lehet a karakterszám, a display grafika mérete, de még akár a szöveges terület aránya vagy a képi tartalom jellege is.

Ezzel szemben a reklám műfaji esőerdő: a benne található fajok száma szinte végtelen, és bármit lehet kombinálni bármivel. Az informális levelektől a magazinokon át a direkt értékesítésig bármi beleférhet. Az egyes műfajokat levélen belül vagy levélsorozat elemeiként is kombinálhatod és tesztelheted. Ha kíváncsi vagy rá, melyek manapság a legdivatosabb formátumok, ebben a korábbi cikkünkben megnézheted.

Ne felejtsd el azt a tényt sem, hogy az e-mail (formai és terjedelmi okokból) akár direkt értékesítésre is alkalmas. Egy jól összeállított e-mail hajtás fölötti része meggyőzőerő szempontjából egyenértékű lehet a landing page azonos szakaszával. Mivel kattintható elemeket is éppúgy helyezhetsz el benne, mint egy weboldalon, a címzett valóban csupán egyetlen klikkelésre lehet a vásárlástól. Mindezt pedig valós időben mérheted: e-mailjeid követőkódjai percre pontos információkat adnak arról, mekkora értékben sikerült értékesíteniük.

Az e-mailt a fogyasztók nem tekintik pusztán marketingeszköznek

Ennek két oka is van, a ténnyel magával azonban nagyon fontos számolni. Egy banner, egy fizetett keresési hirdetés vagy egy videókat megszakító YouTube reklám nagyon hamar kialakítja a fogyasztók vakságát az adott hirdetési formátumra, mert egyértelmű, hogy ott megpróbálnak nekik eladni valamit, ezért az agyuk védekező állásba kapcsol.

Ezzel szemben az e-mail kevert formátum: személyes üzenetektől állami szervek értesítésein át vásárlásaink visszaigazoló leveléiig és a klasszikus értelemben vett marketingig minden érkezik a postaládánkba. Bár a nagy levelezőkliensek igyekeznek előválogatni a leveleket relevanciájuk és küldőjük szerint, az e-mail fiók még mindig viszonylag demokratikus terepnek tekinthető, ahova ráadásul nem feltétlenül a költésünk mértékétől függően jutunk be, hanem jól megfogalmazott üzeneteinkkel.

Másfelől ha a címzett már kapcsolatban állt a cégünkkel, vagyis kapott onnan informatív e-maileket (vásárlásvisszaigazolás), jóval nagyobb bizalommal lesz az újabb tartalmainkat illetően még akkor is, ha sokáig csak DM üzeneteket kap. Ennek az az oka, hogy a hely, ahonnan már vásároltak, sokkal inkább személyes ismerősnek számít, mint idegennek. Ezért is igen fontos a meglevő vásárlókkal való kapcsolat ápolása.

Az e-mail a szinte ingyenes tartalomterjesztő csatornád

Hányszor történik meg, hogy készül egy kiváló videó, blogposzt vagy más tartalom az oldaladra, és senki sem nézi meg? Valamiért elhanyagolja a Google robotja, nem sikerül a keresők szája íze szerint beállítani a SEO-t vagy egyszerűen csak elvész a médiazajban. Ekkor kénytelen vagy promotálni az adott anyagot, hogy konverziós célját elérhesse, ezzel azonban már plusz ráfordított költségek keletkeznek.

Az e-mailben az a szép, hogy a tartalmaid promótálását szinte ingyen végzi: meglévő feliratkozóidat nagyon-nagyon olcsón, szinte azonnal, akár több hullámban is, és kiválóan mérhető, direkt módon érheted el új tartalmaiddal. Sokkal kiszámíthatóbb és megbízhatóbb a content marketing egésze, ha biztosan tudjuk, hogy a megszólítandó közönséghez jól működő és gyors kapcsolatunk van.

Összefoglalva, az e-mail marketing

  • fajlagosan igen olcsó, szinte ingyenes
  • owned media, azaz birtoklod a teljes folyamatát és adatait
  • kiválóan célozható, szegmentált listákkal
  • egyszerű formátum, mégis sokszínű tartalommal tölthető fel
  • jól automatizálható akár abszolút, akár relatív időzítéssel
  • nagyon jó a célbajutási és megnyitási aránya
  • pontosan mérhető a hatékonysága
  • képes direct sales is
Tartalomjegyzék

Hasonló cikkek